Forside › Fora › Hovedforum › Opslagstavlen › Da stemnin…
- Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 17 år, 1 måned siden af
ukendt bruger.
-
ForfatterIndlæg
-
17/02/2008 kl. 16:47 #110161
ukendt bruger
DeltagerDa stemningen i flere indlæg er begyndt at blive lidt vel krydret, syntes jeg det er på tide at der kommer lidt justits på siden. Jeg har mødt denne skrivelse på en anden side og må sige at jeg syntes der står noget man bør overveje inden man sender et indlæg.
Træk vejret og tænk dig om en ekstra gang før du sender en email med kritik og skældud. Man kan nemt føle, at en email, som man skrev i en fart, ikke er ment så alvorligt, og fordi man straks sendte den, husker man måske heller ikke lige, hvor hårde formuleringerne var. Men modtageren har masser af tid til at læse brevet. Han kan skrive det ud på papir, og straks får det for ham samme psykologiske vægt, som hvis det var leveret i en konvolut af et postbud.
Brug aldrig ironi. Den hurtige udveksling af meninger kan narre deltagerne til at tro, at det er en samtale der er i gang. Det er det ikke. Hvis det var en samtale, ville der være mere end selve ordene at holde sig til. Man kan på kropssproget, ansigtsudtryk, øjenbevægelser, pauser og tonefald afkode en lang række ekstra informationer om det, der ordret siges. Selv i en telefon, hvor det kun er de to sidste, der virker, har man langt bedre muligheder end på tryk alene.
Pas på hvad du skriver om andre. Hvis du skriver til et konferencesystem, skriver du til dine kolleger, din mosters søn, din chef, din kones chef og måske endda til den du skriver om. Hvis det er et privat brev vil modtageren i bedste fald nøjes med at tænke, “Hvad skriver han så om mig?”.
L A D V Æ R E M E D A T S K R I G E medmindre det er strengt nødvendigt (og hvornår er det det?). Email er nok ikke sagen, hvis man vil råbe BRAND (dette var en vits). Store bogstaver, udråbstegn i overflod !!!! og s p a t i e r i n g e r betragtes af mange som uhøvisk og påtrængende, og derfor kan det nemt virke blokerende for budskabet.
Tænk dig om når du bruger svar-funktionerne. Hvis du svarer på noget, der er sendt til mange, kan dit svar komme ud til alle disse, uden du lægger mærke til det. Nogle systemer lader dig vælge mellem “Svar til afsender” og “Svar til alle”.
Vælg det rigtige forum. Overvej om dit indlæg hører til i den ene eller anden konference. Vær forsigtig med at lægge indlæg i flere konferencer. Læs i konferencens velkomst eller FAQ (frequently asked questions) hvad konferencen er beregnet til. Hvis der ikke er en FAQ eller en velkomst, så dan dig et indtryk udfra de andre indlæg i konferencen.
Når du svarer på indlæg i en konference så læs kæden færdig, før du svarer. Kæden er det oprindelige indlæg og alle de svar, det har afstedkommet. (I skolekom er der en funktion, der hedder læs næste i kæden) Måske er der nogen, der allerede har skrevet det, du ville til at skrive.
Stavning eller kaos? Det regnes ikke for god tone at angribe indlæg for stave- eller slåfejl. Alle kan ramme forkert, og ikke alle er født med lærerens stave-gen 🙂 (smil hvis du er lærer)
Fejl kan dog være meningsforstyrrende, så prøv at undgå dem i dine egne indlæg. Og undertryk din iver efter at påpege andres fejl – gør det kun, hvis du svarer på noget, der kunne tolkes på forskellige måder.
Alle disse regler kan sammenfattes i:
Husk det er mennesker du kommunikerer med – mennesker som også bruger Email og konferencer som arbejdsredskaber.
Almindelig høflighed kan stadig bruges til noget.De´tte er lånt fra følgende hjemmeside http://www.skovboskolen.dk/princip/netetik.htm
Knæk og bræk
-
ForfatterIndlæg
- Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.